Vejr og renter spændte ben for 2023-resultater
Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Jensen fra Agri Nord har taget et kig ind i 2023-regnskaberne hos Agri Nords kunder. Han konstaterer, at der er ganske stor spredning. Mens nogle landmænd ser tilbage på et ganske ringe år, kan andre glæde sig over særdeles gode tal på bundlinjen.
– Men generelt blev 2023 alt det, 2022 ikke var, lyder konklusionen fra rådgiveren med henvisning til, at 2022 var et jubelår for branchen.
Få tjek på tal og strategi
Jørgen Cæsar Jensen opfordrer landmændene til at gennemgå regnskabsresultatet med deres økonomirådgiver.
– Man skal kigge tallene igennem og fokusere på de steder, hvor det gik godt, og hvor man har leveret bedre end 2022, eller forbedret sin egen performance. Men man skal også kigge på de steder, hvor der er forbedringer at hente – og gerne sammenligne med andre, lyder opfordringen fra virksomhedsrådgiverne og fremhæver benchmarking som et godt redskab.
Ned på jorden igen
For planteavlerne blev 2022 i særdeleshed et fantastisk år økonomisk. – Så fulgte 2023, som i den grad fik os ned på jorden igen. Der var vådt, problemer med tørke i juni, en besværlig høst og dårligt udbytte.
– Salgsafgrøder – korn, raps og frø – skuffede udbyttemæssigt og prismæssigt. Lidt lyspunkter er der dog, idet grovfoder klarede sig godt igennem 2023. – På et tidspunkt troede vi, at grovfoder blev ramt af tørken, men det rettede sig sidst på sæsonen. Både majs og græs gav fornuftige udbytter. – Udbyttet for kartofler var ikke prangende, men priserne på kartofler er til gengæld fantastiske lige nu. Avlerne får høj afregningspris. Det kan ingen andre afgrøder konkurrere med,
tilføjer han. Mange planteavlere indkøbte i 2022 gødning på kontrakt til
lager. – Den dyre gødning blev først brugt i 2023, og hermed slog gødnings-priserne igennem på 2023-regnskabet. Så samtidig med at udbytterne faldt, steg dyrknings-omkostningerne.
Mælkeprisen faldt
Også for mælkeproducenter var 2022 et rigtig godt år. – Specielt på mælke-produktionen kan vi se en faldende indtjening i 2023, men der er dog fortsat tale om en fornuftig indtjening.
– Mælkeprisen faldt med 60 øre – men der sælges fortsat mælk til en pris, som kan give et fornuftigt overskud på bundlinjen, fortsætter Jørgen Cæsar Jensen og tilføjer, at der ydelsesmæssigt er pil opad.
– Foderpriserne begyndte at falde. Men det skete langsomt. Mange har jo kontrakter for hele året eller til og med høst, så et prisfald slår igennem sent i regnskabsperioden.
Eksportørerne vinder
For grisene er der ifølge Agri Nords rådgiver en kæmpe spredning på resultaterne i 2023. – For nogen har det været et jubelår. Det gælder i særdeleshed for dem, der eksporterer smågrise til Tyskland. Det er ikke mere end to år siden, at det var udfordrende at være eksportør. Markedet svinger markant på eksportpriserne. Men sidste år opnåede eksportørerne en salgspris på grise, som jeg aldrig har set før, siger Jørgen Cæsar Jensen og tilføjer, at eksportpriserne året før lå lavere end de danske afregningspriser. Den rå slagtesvins-notering fra Danish Crown er steget med cirka to kroner per kilo.
– Det er en markant fremgang og giver en gennemsnitspris på lige under 13 kroner per kilo. Den danske beregnede smågrisepris er i gennemsnit 486 kroner per gris i 2023. Eksportprisen er steget fra 379 kroner per gris til 635 kroner per gris.
Renten spilder ind
Rentestigninger i 2023 slår også igennem på virksomhedernes regnskabs-resultater. – Renter og finansiering har i mange år været et ubetydeligt
område, fordi det stort set ikke har kostet noget at skylde penge. Dem med høj gæld bliver selvfølgelig ramt hårdest med rentestigningen sammenlignet med dem, der har reduceret gælden og fået afdraget på lånene.
Det giver store udsving og stor spredning, når vi sammenligner resultater. – Rentestigningen er én af de faktorer, der gør det svært at snakke om gennemsnitsresultater i 2023. Spredningen er meget stor, og den enkelte landmand vil have ganske svært ved at genkende sig selv i et gennemsnitstal.